Інсульт – порушення роботи і ушкодження тканин мозку, яке виникає внаслідок порушення його кровообігу. Виникає він через раптове припинення постачання крові до клітин мозку, через що вони починають відмирати.

В Україні щороку стається близько 111 тисяч випадків інсульту і майже кожен третій хворий помирає.

Симптоми і ознаки порушень головного мозку

Ішемічний і геморагічний інсульт – найпоширеніші види захворювання. Перший відбувається, коли кровоносна судина головного мозку закупорюється кров’яним згустком, що утворюється в судині (тромб) або не в ній, а в іншому місці, але з рухом до головного мозку (емболії). Провокатором в даному випадку виступають жирові бляшки – атеросклероз. Другий варіант інсульту – крововилив в мозок або геморагічний, виникає через слабкість кровоносних судин. Вони розриваються, кров виливається і пошкоджує тканини мозку. Знайоме усім поняття мікроінсульт – короткостроковий інсульт, який триває від декількох секунд. Тимчасова закупорка кровоносної судини у вигляді спазму – стимулятор мікроінсульту. Симптоматика у всіх видів крововиливів однакова, тільки ступінь вираженості й тривалість відрізняється.

Первинні ознаки інсульту у людини:

  • втрата свідомості;
  • загальна слабкість організму і запаморочення;
  • порушення роботи мовного апарату або повна втрата мови;
  • втрата рівноваги;
  • оніміння одного боку тіла;
  • очі погано бачать, зір розфокусований або повністю відсутній в одному оці.

При перших ознаках інсульту людина повинна бути госпіталізована. Лікар ставить діагноз: пошкодження головного мозку, викликане припиненням кровопостачання, орієнтуючись на симптоми і за допомогою комп’ютерної томографії.

Як запобігти інсульту, що наближається або що робити перед інсультом, який ось-ось станеться? До приїзду швидкої допомоги, забезпечте хворому повноцінний доступ до кисню: виведіть на свіже повітря. Його дихання повинно бути глибоким. Якщо напад відступив, і людина почувається набагато краще, це не привід відкладати візит до лікаря. Важливо провести повне обстеження і з’ясувати причину кризи.

Причини інсульту або фактори ризику, на які потрібно звернути увагу кожній розсудливій людині: високий артеріальний тиск (ризик атеросклерозу), малорухливий спосіб життя, наявність шкідливих звичок (куріння і надмірне вживання алкоголю), високий рівень холестерину в крові (жирна їжа в раціоні), ожиріння і діабет. Змінивши свій спосіб життя можна значно знизити ризик апоплексичного удару (інсульту). Ці ж характеристики відносяться і до ряду інших проблем зі здоров’ям, наприклад, інфаркт.

Медикаментозне лікування інсульту і боротьба народними методами

Після діагностування інсульту, дії повинні бути швидкими і правильними, із можливою мінімізацією пошкоджень. Курс лікування призначає лікар, з акцентом на нормалізацію функцій серцево-судинної системи, зовнішнього дихання, а також зменшення набряклості головного мозку. При різних видах інсульту ліки будуть відрізнятися. Перша допомога, коли хворий знаходиться без свідомості або в неадекватному стані – введення препаратів ін’єкційно струменево або краплинно.

На сьогоднішній день існує досить перспективний і прогресуючий метод лікування інсульту стовбуровими клітинами. Відновлення мозкових тканин після пошкодження можливо за допомогою ствола клітини. У Німеччині цей метод набирає обертів. В Україні стовбуровий спосіб лікування інсульту поки що не так розвинений, але все ж використовується.

Для лікування геморагічного інсульту найефективніший метод – хірургічне втручання. Таким способом видаляються кров’яні згустки, що знижує загальний і локальний внутрішньочерепний тиск у пацієнта. Протипоказання до хірургічного втручання такі: кома, соматичні патології у пацієнта (ниркова недостатність, діабет, онкологічні та інші захворювання), вікова категорія старше 70 років.

Крім медикаментозних призначень в усуненні наслідків від інсульту використовують народне лікування. У домашніх умовах інсульт можна лікувати сосновими шишками. Виявляється, у них є унікальні властивості, у вигляді таніну, здатного скорочувати кількість відмерлих клітин мозку Вчені проводили ряд дослідження з шишками і зараз в аптечному варіанті можна зустріти препарати в таблетках на основі соснових шишок. Домашнє лікування передбачає використання настоянок і відварів трав. Однак, народні методи не замінять основного лікування. Це лише допоміжні засоби.

При недотриманні рекомендацій фахівців і в цілому недбалого ставлення до свого здоров’я, у людини, яка перенесла інсульт один раз, може статися повторний випадок. Ознаки наближення повторного інсульту такі ж як і при першому. Така ситуація може призвести в гіршому випадку до смерті або пацієнту може бути забезпечена кома. Вторинна діагностика захворювання передбачає нове лікування. При такому інсульті порушень контролю органів не уникнути.

Реабілітація та профілактика інсульту

Від наслідків після перенесеного інсульту нікуди не дітися. Важливим є те, що головний мозок має дивовижну здатність: відновлення зруйнованих зв’язків. Завдяки цьому деякі функції піддаються відродженню, але в різному ступені. Методи реабілітації після інсульту, в тому числі паралічу, в першу чергу, забезпечуються фізіотерапією. Рухливістю пацієнта важливо почати займатися якомога швидше. Поки що вціліли після “вибуху” клітини готові до перебудови.

Відновлення промові після інсульту (афазії) можливо. Така терапія як заняття з логопедом дасть свої плоди, головне регулярність. Після того, як хворий пройшов курс лікування в умовах стаціонару, його переводять в домашні умови. У рідних стінах важливо створити комфорт для потерпілого і продовжувати фізіотерапевтичні процедури, а в разі потреби і заняття по відновленню мови.

Профілактика інсульту орієнтована на роботу з харчуванням (збалансована дієта), фізичною активністю, контроль за рівнем артеріального тиску, виключення факторів ризику у вигляді куріння, зловживання алкоголем, мінімізації стресових станів і профілактики інших захворювань, таких як діабет і ожиріння. В цілому таке ставлення до свого організму називається ведення здорового способу життя. Профілактика нормалізації підвищеного тиску проводиться народними засобами: травами і настоянками, наприклад, глодом.

Найстрашніше, коли після реабілітаційно-відновного періоду, людина, котрий переніс інсульт так і залишається повним інвалідом. Він вимагає постійного догляду за собою. При часткової інвалідності, хворий повертається до життя, хоч і не повністю.

Відновне час після перенесеного інсульту займає різний період. Все залежить від складності захворювання і від того, як фахівці почали працювати над втраченими функціями. Існує три періоди постінсультной реабілітації: перші шість місяців (ранній період), друге півріччя (пізніше відновлення) і від року – період віддалених наслідків. Дуже важливо з самого першого дня приступити до відродження функцій у хворого. Рухові, мовні функції, відновлення пам’яті і зору – функції, які страждають в першу чергу від крововиливу в головний мозок.