Годування груддю

Годування груддю – дуже важливий елемент материнства. Воно покращує імунітет дитини, позитивно впливає на її розвиток, надає таке необхідне почуття близькості та безпеки, а також будує виняткові відносини малечі з мамою. У цей період слід подбати, щоб те, що їдять мами, слугувало як їм, так і їхнім маленьким сонечкам.

Навіщо годувати груддю?

Молоко матері позбавлене бактерій, містить усі потрібні дитині поживні речовини й антитіла, котрі забезпечують імунітет дитини, а також має антиалергічну дію.

Що їсти, а що ні?

Для немовляти дуже важливо, щоб матуся правильно харчувалася. Дієта має включати достатньо поживних речовин як для мами, так і для її молока, щоб нагодувати малюка. Чи існують рекомендовані, заборонені продукти? У цьому питанні найкраще керуватися… здоровим глуздом. Згідно з думкою консультантів із лактації закінчується віха теорій, які категорично забороняють споживання певних продуктів. Хоча у матері та дитини різні способи харчування, немає причини, щоб обмежувати дієту мами. Важливо звертати увагу, як саме дитина реагує на те, що з’їла мама. Можна навіть вести щоденник вживаних страв. Якщо, однак, у дитини буде спостерігатися неприйняття їжі, а це може бути: пронос, кольки, алергічний висип (зазвичай на шкірі з’являється почервоніння, вона стає сухою та свербить), слід проаналізувати, що могло його спричинити, та виключити продукти з меню мами. Важливо, навіть зауваживши такі прояви, не відлучати дитину від грудей. Рекомендовано також проконсультуватися з педіатром, щоб виключити можливість алергії.

Для заспокоєння

Відвар з меліси, який питиме мама, добре вплине на її самопочуття, а також заспокоїть дитину. У продажі наявні також спеціальні чаї для матерів, які годують груддю, але їх споживання варто погодити з педіатром.

Які продукти?

Слід вживати свіжі, здорові, легкотравні та різноманітні страви. Потрібно так компонувати страви, щоб вони містили в собі елементи таких груп продуктів:

  • зернові продукти, а саме хліб, макарони, каші чи рис;
  • овочі та фрукти;
  • тваринні та рослинні білки, яйця, молоко та молочні продукти, м’ясо та риба;
  • рослинні та тваринні жири;
  • вуглеводи.

Окрім цього дуже важливо для правильної лактації споживання великої кількості рідини, найкраще мінеральної води, соків або спеціальних трав’яних чаїв. Не слід турбуватися через збільшення апетиту, оскільки лактація зазвичай прискорює метаболізм. Тому за потреби можна навіть збільшити кількість прийомів їжі протягом дня. Корисно їсти частіше, але менше. Добре запланувати п’ять прийомів їжі щодня, щоб не сягати у вільні хвилини до холодильника по те, що трапиться під руку, та не наїдатися «про запас». Окрім сніданку, обіду та вечері їсти другий сніданок і підвечірок – йогурти, овочі чи фрукти.

На що зважати?

Існують продукти, які містять у собі більше алергенів, консервантів, вживання яких призводить до здуття чи більш неприємних наслідків. Слід зважати на цитрусові фрукти, адже вони можуть містити алергени, не перебільшувати з жирними стравами, які важко перетравлюються (смажене та печене м’ясо, певні види ковбас і сирів, випічка), слід також звернути увагу на продукти, від яких здуття (стручкові рослини, цибуля та часник, капуста та цвітна капуста), обмежити вживання продуктів, які містять консерванти (штучні барвники, ароматизатори та концентрати). Добре було б обмежити споживання міцного чаю та кави, солі, цукру й гострих приправ. Також не рекомендоване вживання у великих кількостях молочних продуктів, оскільки вони часто є причиною непереносимості лактози.

Заборонено

Матерям, які годують груддю, категорично заборонено палити цигарки, вживати алкоголь або наркотичні засоби. Ці речовини мають небезпечний вплив на здоров’я самої мами, а також на розвиток і здоров’я дитини.