Кір – це інфекційна хвороба, яку викликає вірус роду Morbillivirus. Він є висококонтагіозний – тобто швидко поширюється серед населення. 9 із 10 людей, що контактували з хворим на кір, теж захворіють (якщо вони не були щеплені). Ваша дитина може захворіти перебуваючи з хворим в одному приміщенні протягом декількох хвилин, і навіть протягом 2 годин після того, як ця людина пішла з приміщення. 

Хвороба супроводжується загальною інтоксикацією, підвищенням температури тіла, катаром слизових оболонок, дихальних шляхів та кон’юнктив та появою плямисто-папульозного висипу, що покриває шкіру хворого. Кір зустрічається не тільки у дітей, але і у дорослих, причому перебігає, як правило, важче. 

Також можуть виникнути ускладнення від кору, а саме запалення середнього вуха (отит); запалення дихальних шляхів (ларингіт, бронхіт, пневмонія); порушення шлунково-кишкового тракту (гепатит, коліт, гастроентерит, діарея); ураження центральної нервової системи (енцефаліт) та ураження слухового та зорового нерву (втрата слуху чи зору). Це одна із основних причин дитячої смертності у світі.

Профілактика кору

Зважаючи на те, що специфічного лікування від кору не існує , найкращий захист це вчасна вакцинація. В Україні є безкоштовна, комплексна вакцина від кору, паротиту та краснухи (КПК). Для формування колективного імунітету необхідно, щоб рівень вакцинації досягав 95-98%. Відповідно до Календаря профілактичних щеплень дитина має отримати 2 дози КПК. Перша доза у віці 12 місяців, та друга доза в 6 років. Імунітет залишається на все життя і додаткової ревакцинації не потребує. 

Вакцина КПК є безпечна та ефективна. Але в поодиноких випадках може викликати поствакцинальну реакцію, а саме почервоніння , біль, дифузний набряк в місці ін’єкції, підвищення температури, діарею, збільшення регіонарних лімфатичних вузлів. Всі ці стани жодної загрози здоров’ю дитини не становлять, минають самостійно і пов’язані з механізмом дії вакцини.