Інфекційні хвороби небезпечні своїми ускладненнями, що можуть призвести до інвалідності, а деякі — навіть до смерті. Інфекційні хвороби, від яких (або від тяжких ускладнень яких) можна захиститися за допомогою імунізації, передаються від інфікованої особи до здорової, як правило, повітряно-крапельним шляхом.

Імунізація (за визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я) — це процес, завдяки якому людина набуває імунітет, або стає несприйнятливою до інфекційної хвороби, і який зазвичай здійснюється шляхом введення вакцини.

У воєнний час підвищується ризик розвитку і поширення інфекційних хвороб. Особливо вразливі до них діти і дорослі, які мають прогалини у календарі щеплень або не імунізовані взагалі. 

За підсумками 2021 року рівень охоплення щепленнями в Україні залишається нижчим за рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Водночас вакцинація є однією з головних складових громадського здоров’я. 

Щороку щеплення рятують 2–3 мільйони дитячих життів у всьому світі. Нещеплені ж діти ризикують інфікуватися, тяжко хворіти, а деколи й померти від наслідків захворювань. Тож важливо дотримуватися національного Календаря профілактичних щеплень. Особливо під час війни, адже медична система зараз долає нові виклики, і важливо не перевантажувати її додатково. 

Тому радимо подбати про себе і своїх дітей та захиститися від інфекційних хвороб, щойно ви перебуватимете у безпечному місці в Україні або за кордоном. Для цього зверніться до найближчої амбулаторії/лікарні.

Відповідно до календаря профілактичних щеплень, дитина має отримати вакцини від таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит (свинка), краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція.

Коли і від чого вакцинуватися?календар_щеплень (1).png

  • Гепатит В: протягом першої доба життя, у 2 та 6 місяців.
  • Туберкульоз: 3–5 доба життя.
  • Кір, паротит, краснуха (у складі комбінованої вакцини): у 12 місяців та 6 років.
  • Дифтерія, правець (у складі комбінованої вакцини): у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років.
  • Кашлюк  (у складі комбінованої вакцини): у 2, 4, 6, 18 місяців.
  • Поліомієліт: інактивована вакцина (ІПВ) – у 2 та 4 місяці, оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – у 6 та 18 місяців, а також 6 та 14 років.
  • Хіб-інфекція: у 2, 4 та 12 місяців. 

Дорослі, щеплені за календарем, потребують ревакцинації від дифтерії і правця кожні 10 років: у 26, 36, 46 і так далі років. 

Перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку і чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років. 

Вакцини для календарних щеплень держава закуповує власним коштом. Їх можна отримати та зробити безоплатно у педіатра чи сімейного лікаря, з яким укладено декларацію. А в умовах війни – у найближчому до вас закладі охорони здоров’я, який надає первинну медичну допомогу. Декларацію для цього переукладати не потрібно.

Деякі вакцини є однокомпонентними (захищають від одного захворювання), інші – багатокомпонентними (від двох чи більше захворювань). Всі вакцини, зареєстровані в Україні, є якісними, ефективними та безпечними.

Якщо ви пропустили якусь із доз щеплень, не варто панікувати. Пропуск вакцинації не означає, що треба розпочинати серію щеплень спочатку. Незалежно від того, скільки минуло часу, потрібно звернутися до лікаря і надолужити пропущені дози якомога швидше.

Дозволене (і навіть рекомендоване) одночасне введення кількох вакцин або використання багатокомпонентних щеплень (тих, які захищають від кількох хвороб). Це – нормальна світова практика. Якщо ви обрали кілька вакцин, їх потрібно вводити в різні ділянки тіла. 

Також існують рекомендовані щеплення, які не входять в національний календар щеплень через обмежене виділення бюджету на закупівлю вакцин, але можуть бути придбані коштами батьків. Захистися додатково можна від пневмококової  інфекціі, менінгококової інфекції, ротавірусної інфекції, вітряної віспи, гепатиту A, папіломавірусної інфекції та інших.

Вакцини стимулюють власну імунну систему організму до захисту людини від відповідної інфекції або хвороби.

Вакцинація має на меті захистити організм від інфекції, запобігти важкому перебігу та появі ускладнень від неї.

Дитина, яка не отримала щеплення проти тих чи інших інфекцій, наражається на великий ризик захворіти, особливо якщо таких дітей стає з року в рік більше.

Застосування вакцин знижує вірогідність поширення відповідних інфекцій у сотні разів. На сьогоднішній день альтернатив вакцинації з метою профілактики захворювання на відповідні інфекції немає.

Ризик поширення захворювань серед дітей, які не отримали щеплення, значно вищий, ніж у захищених шляхом вакцинації.

Колективний імунітет

Охоплення вакцинацією на рівні 95% населення країни дає можливість забезпечити повноцінний захист населення від спалахів та епідемій інфекційних хвороб, яким можна запобігти щепленнями, — це називається колективним імунітетом. У разі зниження популяційного імунітету рівень захворюваності на інфекції, проти яких здійснюють вакцинацію, зростає.

ВООЗ застерігає, що якщо рівень охоплення населення країни щепленнями падає на кілька % це створює сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб, що нижчий колективний імунітет, то вище шанс виникнення спалахів та епідемій. В умовах війни при обмеженому бюджеті це може викликати занадто сильне навантаження на медичну систему. А міграція населення в межах країни не дозволяє гарно відслідкувати календарі щеплень серед дитячого населення і даний прошарок населення може залишитися не повністю імунізованим, відповідно не повністю захищеним. Внутрішньо переміщені особи повинні звернутися до сімейних лікарів та педіатрів з метою доотримання щеплень, яких не вистачає. Це можна робити в будь-якому медичному закладі, що надає первинну медичну допомогу.

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Календаря щеплень тому не виняток.

Сьогодні в умовах війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні.

Ніхто не повинен помирати від хвороб, яким можна запобігти. Особливо під час війни. Вакцинуйтеся!