БЕРЕЖІТЬ ЗДОРОВ’Я. Артеріальна гіпертензія одне з найпоширеніших хронічних захворювань людини. Проведені дослідження показали, що в Україні обізнані щодо наявності артеріальної гіпертензії 81% міських мешканців і 68 % сільських жителів з підвищеним артеріальним тиском.

Приймають будь-які антигіпертензивні препарати відповідно 48 і 38% пацієнтів, а ефективність лікування становить лише 19% у міській і 8% у сільській популяціях.

…неконтрольована артеріальна гіпертензія вважається одним із найбільш вагомих чинників зменшення тривалості життя.

У людей з підвищеним артеріальним тиском у 7 разів частіше виникає інсульт, в 4 рази частіше інфаркт міокарда та в 2 рази частіше з’являється пошкодження судин ніг. Постійно підвищений тиск призводить до ураження так званих органів-мішеней: головного мозку (транзиторні ішемічні атаки, інсульт, крововиливи в мозок), серця (стенокардія, інфаркт міокарда, серцева недостатність), нирок (хронічна ниркова недостатність), судин (крововилив в сітківку ока, аневризма аорти).

Фактори ризику

Прямої причини появи артеріальної гіпертензії на сьогодні ще не визначено, проте є багато факторів, які підвищують ризик розвитку гіпертонії, а саме: сидячий малорухомий спосіб життя, куріння, стреси, дефіцит калію (гіпокаліємія), ожиріння, чутливість до солі (натрію), надмірне споживання алкоголю та дефіцит вітаміну D. Це так звані модифіковані фактори, тобто ті, що піддаються корекції. Важливо знати, що підвищенню артеріального тиску сприяють деякі фармакологічні засоби: глюкокортикоїди, мінералокортикоїди, анаболічні стероїди, нестероїдні протизапальні препарати, адреналін і препарати, які його містять, зокрема, протизапальні краплі для носа.

Простий спосіб своєчасно виявити гіпертонію це регулярно вимірювати свій тиск. Факт підвищеного тиску повинен бути підтверджений  декількома вимірюваннями, як під час огляду лікарем, так і пацієнтом самостійно вдома.

Як правильно вимірювати тиск

Вимірювання тиску повинно проводитись в спокійному оточенні, після п’ятихвилинного відпочинку, правильно підібраною манжеткою. Розміщують манжетку посередині плеча на рівні серця, щоб нижній край її знаходився на 2.0 -2.5 смвище ліктьової ямки, а між манжетою і поверхнею плеча проходив палець. Вимірювання слід проводити не менше двох разів з інтервалом 2-3 хвилини. При розбіжності результатів більше, ніж на5 мм. рт. ст. необхідно зробити повторні виміри через декілька хвилин. При першому вимірюванні артеріальний тиск слід визначити на обох руках, в положенні стоячи і лежачи. До уваги беруться більш високі значення, які точніше відповідають внутрішньоартеріальному тиску. Важливо знати коливання систолічного і діастоличного тиску упродовж доби в звичайних умовах життя хворого. Реальні показники артеріального тиску за даними системного моніторування відображають значні зміни тиску впродовж доби. Найбільш небезпечний ранковий підйом артеріального тиску, саме тоді найчастіше виникають серцево-судинні катастрофи.

Оптимальним вважається АТ до 120/80 мм рт. ст., нормальним — до 130/85 мм рт. ст. Виділяють також градацію високий нормальний АТ, коли реєструються показники у межах 130-139 /85-89 ммрт. ст. Для пацієнтів з цукровим діабетом, серцевою та нирковою недостатністю АТ повинен бути меншим за 130/80мм рт ст.

Лікування хворих артеріальною гіпертонією

Основна мета лікування хворих АГ полягає в максимальному зниженні ризику розвитку серцево-судинних та інших ускладнень і смерті від них, а також покращання якості життя. Для досягнення цієї мети потрібне не тільки зниження артеріального тиску до нормального рівня, але і корекція всіх факторів ризику: куріння, дисліпідемії, гіперглікемії, ожиріння, і лікування супутніх захворювань – цукрового діабету та ін. Лікування має бути постійним, упродовж всього життя. Зникнення неприємних відчуттів й зниження артеріального тиску не дають підстав припиняти лікування.

Лікування артеріальної гіпертензії – це індивідуальний підбір медикаментозних засобів для кожного пацієнта та суворе дотримання режиму лікування. Мільйони людей у всьому світі тривалий час, а як правило, постійно приймають лікарські препарати для зниження артеріального тиску, зберігаючи при цьому працездатність та ведучи активний спосіб життя.