Наcьогодні в Україні відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм. Так, станом на 01.06.2019 р. зареєстровано 40 випадків захворювання, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 померло. За аналогічний період 2018 року зареєстровано 27 випадків ботулізму ( постраждала 31 особа). У Черкаській області з початку 2019 року зареєстровано 3 випадки захворюваності на ботулізм. Захворювання пов’язані із вживанням в’леної річкової риби, а також м’ясних консервів, виготовлених в домашніх умовах.

   Щоб вберегтися від захворювання на ботулізм необхідно уникати споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, м’ясних консервів, в першу чергу домашнього виробництва. Уникати споживання продуктів, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином, або про якість яких споживачу достеменно невідомо.

   Люди хворіють в результаті отруєння токсинами, зазнають важкого ураження центральної і вегетативної нервової системи. Збудник поширений у природі — постійно перебуває в ґрунті, утворює надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори.  Ботулотоксин – одна з найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і осідає у різних відділах нервової системи. Результат – парези і паралічі гортані, глотки та дихальних м’язів.

  Від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби може пройти від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько однієї доби.

    На початку захворювання хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

   Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при поразці дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м’ясних та грибних консервів,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

   При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не займайтесь самолікуванням, При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

КНП  « Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я»

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *