В Україні існує проблема пізнього виявлення та недовиявлення туберкульозу. А на даний час, в зв’язку з війною, ситуація значно погіршилась. Всі наявні алгоритми, маршрути, інструкції щодо даного захворювання, потребують адаптації до нових реалій: збільшення кількості ВПО, міграції населення, поява регіонів , де ведуться бойові дії або окуповані території.  Саме тому Центром громадського здоров’я МОЗ України було створено Комунікаційний штаб для роботи у період військового стану по даному захворюванню.

Згідно проведеного опитування загального населення – більша частина українців ( 85 %) знають, що

при наявності симптомів туберкульозу необхідно звертатись до лікаря, але уявлення про хворобу є досить нечіткими і абстрактними, заклопотаність цією проблемою відсутня, мотивація – це десь далеко, це зі мною ніколи не станеться. Кожен 4 – схильний зволікати зі зверненням до медичного закладу  при наявності симптомів хвороби, мотивуючи загальним небажанням іти до лікаря, високою вартістю медичних послуг.

Завдання , які зараз стоять перед медпрацівниками та засобами масової інформації – проводити роз’яснювальну роботу серед населення.

Отже, туберкульоз  – це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією (лат. Mycobacterium tuberculosis) – паличкою Коха. Передається  переважно повітряно – крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз вражає переважно легені, але можливе також ураження всіх інших органів людини. Люди, хворі на туберкульоз можуть мати деякі або всі з перерахованих нижче симптомів :

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі)

Інкубаційний період туберкульозу триває від 2 до 6 тижнів, потім виникають більш виражені симптоми.

Як лікують туберкульоз? Важливо пам’ятати, що туберкульоз виліковний і чим раніше виявлений – тим вищі шанси на одужання. Можливе амбулаторне лікування. Основа  лікування – антибактеріальна хіміотерапія чотирма препаратам. Ці препарати впливають на бацили, запобігають звиканню й не дають паличці мутувати.

Туберкульоз – це не соромно.

Будьте уважними до свого здоров’я, піклуйтесь про себе, де б Ви не знаходились.

звертайтесь до лікарів при появі підозрілих симптомів ;

проходьте скринінгові опитування ;

будьте відповідальними батьками – проводьте вакцинацію дітям ( БЦЖ)

проходьте ФГЛ обстеження 1 раз на рік

Будьте здоровими !