Всього з початку 2018 р. в Україні вже захворіло на ботулізм 97 осіб, 8 із них померли. Випадки ботулізму були зареєстровані майже у всіх регіонах України.
В Черкаській області зареєстровано 7 випадків захворювання на ботулізм з 8 потерпілими, що обумовлено вживанням м’ясних домашніх консервів без термічної обробки, а також в’яленої та копченої річкової риби (плотва, лящ) домашнього приготування, з них 1 в м.Черкаси.
Нагадуємо: ботулізм — як правило, виникає у зв’язку із вживанням консервованих м’ясних продуктів, особливо домашнього виготовлення, в’яленої та копченої риби, овочевих, грибних консервів, ковбаси, балика тощо.
За токсичними властивостями ботулінічний токсин переважає всі відомі токсини інших мікробів.
В шлунку і кишківнику ботулотоксин не тільки добре зберігається, а й значно підвищує свою біологічну активність при дії ферментів трипсину і панкреатину.
Спори збудника містяться у ґрунті. Паличка ботулінуса широко розповсюджена у навколишньому середовищі. Джерелом її є людина і тварина. Спори ботулінуса відрізняються надзвичайно високою стійкістю проти дії фізичних і хімічних факторів. Висока концентрація кухонної солі не впливає на ботулотоксин.
Симптоми ботулізму проявляються не так різко як при інших харчових отруєннях, зазвичай перші прояви захворювання з’являються на 2-3-ій день після вживання забрудненого харчового продукту.
Нагадуємо, що найчастішими симптомами ботулізму є:
- порушення зору (двоїння або туман в очах),
- неврологічні розлади: невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість;
- загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, біль в животі;
- пригнічення функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть настає від дихальної недостатності;
- у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.
Цікавим є той факт, що при споживанні кількома людьми одного і того ж продукту, захворіти на ботулізм можуть не всі. Це пояснюється тим, що збудник ботулізму розмножується в продукті «гніздами», а не рівномірно у всьому продукті.
Лікування – тільки в умовах стаціонару – введення протиботулінічної сироватки.
Основною профілактикою ботулізму є ретельне очищення від ґрунту грибів, овочів, фруктів перед консервацією, правильна розробка туш тварин та риб, дотримання технології консервації (найкраще способом автоклавування).
Шановні Черкащани!
Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утриматися від споживання їжі, якість якої споживачу невідома. Вкотре повторюємо, що до факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, консервів та виробів з м’яса, приготовлених з порушенням технологічних вимог.
Не варто купувати сиро в’ялену рибу та консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках.
В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані.
Перед використанням домашні консерви слід піддавати повторній термічній обробці методом кип’ятіння протягом 30 хвилин.
КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР»