В умовах карантину кожен вихід з дому має бути обґрунтованим. Ми виходимо за продуктами в магазин, щоб приготувати обід, ми йдемо в аптеку, щоб придбати необхідні медикаменти, ми звертаємося в лікарню за медичною допомогою.

Вакцинація не менш важливий привід для звернення. Це піклування про здоров’я дітей та дорослих з групи ризику, захист від інфекцій, які ми взмозі контролювати.

Згідно із рекомендаціями World Health Organization (WHO), будь-які переривання рутинної (планової — відповідно до національного календаря щеплень) імунізації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) в своєму Керівництві по плановій імунізації під час пандемії СOVID-19 наголошує на необхідності продовжувати планову вакцинацію новонароджених та дітей першого року життя. Будь яке порушення в графіку щеплення підвищує ризик виникнення спалахів вакцинконтрольованих хвороб.

Національне законодавство також не змінює процеси рутинної вакцинації. Згідно із новими змінами у національному календарі щеплень (пункт 5.4 Наказ МОЗ України  № 2070 від 11.10.19  «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та Переліку медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень»), під час карантинних заходів не заборонено профілактичні вакцинації.

Міністерство охорони здоров’я, Центр по контролю інфекційних захворювань США, та вищенаведений документ ВООЗ дозволяють продовжувати планову імунізації тільки при забезпеченні умов профілактики розповсюдження СOVID-19.

Карантин не скасовує рутинної вакцинації. У пріоритеті є первинні вакцинальні комплекси. Зокрема, це вакцинація від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюку та правця, особливо серед дітей першого року життя.

Що важливо зробити батькам для безпечної вакцинації:

  • Уточнити в амбулаторії години для відвідування здорових дітей, наявність необхідної вакцини, обрати зручний час.
  • Впевнитися, що ви і дитина на момент звернення не маєте гострих симптомів вірусної інфекції.
  • Максимально безпечно вийти з дому (уникаючи торкання незахищеними руками сторонніх предметів).
  • Забезпечити індивідуальний транспорт до амбулаторії (власний автомобіль, таксі, або прогулянка при близькому проживанні).
  • Вдягати маску на обличчя при перебуванні в публічних місцях.
  • Частіше обробляти руки антисептиком.
  • Вчасно прийти на прийом до лікаря.  Для зменшення кількості контактів дитину має супроводжувати 1 дорослий. 7. 
  • Дотримуватися соціальної дистанції не менше 1,5-2 м щодо інших людей (або тих, хто з дітьми), які очікують на вакцинацію.