Вірусні гепатити – це велика група захворювань, які викликаються вірусами, що здатні розмножуватися безпосередньо в клітинах печінки з наступним порушенням їх функцій. Виникає гостре та/або хронічне запалення печінки, яке деколи призводить до цирозу і, навіть, раку.

  Сьогодні відомо вісім типів вірусу гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT. Віруси гепатиту вважаються одним з основних факторів ризику для здоров’я людства в цілому.   Вираженість симптоматики при гепатиті залежить від типу вірусу. Захворювання може проявлятися збільшенням печінки, болем у правому підребір’ї або відчуттям важкості у цій ділянці, диспепсичними явищами, жовтяницею та свербінням шкіри, підвищенням температури тіла, нудотою, блювотою, потемнінням сечі та знебарвленням випорожнень, загальною слабкістю та зниженням працездатності.

А може, навпаки, перебігати взагалі безсимптомно або із слабко вираженою симптоматикою, тоді людина навіть не підозрює про наявність у неї захворювання. Таким перебігом характеризується гепатит С, який, зачасту, виявляють лише на стадії цирозу печінки.

  Різні типи вірусів харктеризуються різними шляхами передачі, інтенсивністю клінічних проявів, чутливістю до лікарських препаратів та методами профілактики.

  Вірусний гепатит А та Е – це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки.

  Переважна більшість захворілих повністю одужують від гепатиту А з довічним імунітетом. Однак, незначна частина людей, інфікованих вірусом гепатиту А, може померти від блискавичної форми гепатиту. У країнах, що розвиваються, з поганими санітарними умовами та гігієною, більшість дітей (90%) встигають перехворіти на гепатит А до досягнення ними 10-річного віку. Для профілактики гепатиту А є безпечна та ефективна вакцина.

  Вірус гепатиту Е передається, головним чином, через контаміновану воду, проте були виявлені і інші шляхи передачі: споживання недостатньо термічно обробленого м’яса або м’ясних продуктів, отриманих від інфікованих тварин; переливання інфікованих продуктів крові та вертикальна передача від вагітної жінки її плоду. Щорічно відбувається приблизно 20 млн. випадків інфікування вірусом гепатиту Е, які, згідно з оцінкою, призводять до 3,3 млн. симптоматичних випадків захворювання і більше 57 тис. випадків смерті, пов’язаних з гепатитом Е. Як правило, захворювання самовиліковується, але в деяких випадках може розвиватися в швидкоплинний гепатит (гостру печінкову недостатність). В Китаї була розроблена і отримала ліцензію вакцина для профілактики вірусної інфекції гепатиту Е, але вона поки не є доступною повсюдно.

  Гепатити B і C передаються шляхом проникнення вірусів в організм людини при порушенні цілісності шкірних покривів та слизових оболонок, зокрема, статевим шляхом, під час пологів, хірургічних втручань, переливання крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів та виробів медичного призначення, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби для дотримання особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці).

  Приблизно 686 тис. чоловік вмирають щорічно від інфекції гепатиту В, включаючи цироз і рак печінки як наслідок хронічної інфекції гепатиту В. Захворювання можна запобігти за допомогою наявної в даний час безпечної та ефективної вакцини.

  Вірус гепатиту С може викликати як гостру, так і хронічну інфекцію, яка варіюється по тяжкості від легкої хвороби, яка триває кілька тижнів, до серйозної довічної хвороби. У всьому світі від хронічної інфекції гепатиту С страждають близько 150 млн. чоловік. У значного числа осіб з хронічною інфекцією розвивається цироз або рак печінки. Щорічно від пов’язаних з гепатитом С хвороб печінки помирає приблизно 700 тис. чоловік. Сьогодні вакцини від гепатиту C не існує. На щастя, при своєчасній діагностиці та лікуванні гепатиту, з цією хворобою можна успішно боротися і про це повинні знати всі!

  Щоб уникнути інфікування вірусними гепатитами А і Е необхідно: використовувати для пиття, миття посуду, овочів та фруктів лише безпечну питну воду, ретельно мити руки з милом, використовувати індивідуальні рушники, вживати якісні продукти харчування.

  Профілактики парентеральних вірусних гепатитів (В та С) забезпечують наступні санітарно-гігієнічні заходи:

  • в побуті необхідно використовувати індивідуальні засоби особистої гігієни, уникати травмувань;
  • під час отримання медичної допомоги у медичних закладах, косметологічних процедур у салонах необхідно звертати увагу на наявність стерильних одноразових виробів медичного призначення, стерильного інструментарію, дезінфікуючих засобів для обробки рук та стерильних одноразових медичних рукавичок у медичного персоналу;
  • з метою профілактики статевого шляху передачі інфекції слід уникати випадкових статевих контактів, використовувати індивідуальні засоби захисту.

  Попередження професійних заражень у лікувально-профілактичних закладах досягають чітким дотриманням правил протиепідемічного режиму, особливо у гемодіалізних, хірургічних, гінекологічних, пологових, стоматологічних та інших відділеннях та лабораторіях, де медичний персонал контактує з кров’ю. При виконанні будь-яких парентеральних втручаннях та маніпуляціях необхідно використовувати гумові медичні рукавички.

  Оскільки сьогодні вакцина надійно захищає людину лише від зараження вірусами А і В, то основним методом профілактики зараження вірусними гепатитами залишається безпечний спосіб життя, уважне та обережне ставлення до свого здоров’я !!!