Причини виникнення цього захворювання криються в порушенні метаболізму в організмі, в саме вуглеводів, а також жирів. Залежно від відносної або абсолютної недостатності вироблення інсуліну або погіршення чутливості тканин до інсуліну, виділяють два основних типи діабету та інші види:

Інсулінозалежний цукровий діабет – 1 типу, причини виникнення пов’язані з дефіцитом інсуліну. При цьому виді цукрового діабету недолік гормону призводить до того, що його не вистачає навіть на переробку незначної кількості надійшла в організм глюкози. Як наслідок рівень цукру в крові у людини підвищується. Щоб не сталося кетоацидозу – збільшення в сечі кількості кетонових тіл, хворі змушені постійно водити в кров інсулін, щоб жити.

Інсулінонезалежний цукровий діабет – 2 типу, причини його появи не пов’язані з нестачею інсуліну, а розвиток його починається через втрату чутливості тканин до гормону підшлункової залози. За статистикою кількість хворих цим типом діабету значно більше, ніж 1 типом, приблизно в 4 рази, вони не потребують додаткових ін’єкціях інсуліну, а для їх лікування застосовують лікарські засоби, що стимулюють підшлункову до секреції інсуліну або зменшують стійкість тканин до цього гормону.

2 тип діабету у свою чергу підрозділяється на:

    null
  • виникає в осіб з нормальною вагою
  • з’являється у людей з надмірною вагою.
  • Гестаційний цукровий діабет – причиною якого є непереносимість глюкози, це рідкісний тип діабету, який виникає у жінок під час вагітності.
  • Діабет, виникнення якого пов’язане з недоліком харчування

Причини виникнення цукрового діабету 1 типу

При цьому виді діабету секреція інсуліну бета-клітинами підшлункової залози залишається незмінною, або знижується, але не значно. Основна маса хворих інсулінонезалежним типом діабету – це гладкі люди, з малою часткою м’язової маси тіла і великий масовою часткою жиру, а також люди похилого віку. У такого цукрового діабету причиною виникнення вважається зниження кількості рецепторів до інсуліну, а також нестача внутрішньоклітинних ферментів, що приводить до порушення обміну глюкози в клітинах і тканинах організму. Стійкість периферичних тканин до гормону підшлункової залози – інсуліну призводить до інсулінізму (підвищення секреції інсуліну), що також сприяє зниження числа рецепторів і появі симптомів цукрового діабету у жінок і чоловіків.

Причини виникнення цукрового діабету 2 типу

При цьому виді діабету секреція інсуліну бета-клітинами підшлункової залози залишається незмінною, або знижується, але не значно. Основна маса хворих інсулінонезалежним типом діабету – це гладкі люди, з малою часткою м’язової маси тіла і великий масовою часткою жиру, а також люди похилого віку. У такого цукрового діабету причиною виникнення вважається зниження кількості рецепторів до інсуліну, а також нестача внутрішньоклітинних ферментів, що приводить до порушення обміну глюкози в клітинах і тканинах організму. Стійкість периферичних тканин до гормону підшлункової залози – інсуліну призводить до інсулінізму (підвищення секреції інсуліну), що також сприяє зниження числа рецепторів і появі симптомів цукрового діабету у жінок і чоловіків.

Чому з’являється цукровий діабет?

Спадкова схильність. При цукровому діабеті у обох батьків ризик розвитку цього захворювання у дітей протягом життя гарантований майже на 60%, якщо діабет страждає тільки один батько, то ймовірність також висока і становить 30%. Це пояснюється спадкової надмірною чутливістю до ендогенного енкефалінів, він посилює секрецію інсуліну.

При цукровому діабеті 2 типу ні аутоімунні захворювання, ні вірусна інфекція не є причинами його розвитку.

Часте переїдання, зайва вага, ожиріння – є основними причинами цукрового діабету другого типу. Рецептори жирової тканини, на відміну від м’язової, мають занижену чутливість до інсуліну, тому її надлишок позначається на підвищенні норми глюкози в крові. За статистикою, якщо маса тіла перевищує норму на 50%, то ризик розвитку діабету наближається до 70%, якщо зайва вага становить 20% від норми, то ризик становить 30%. Однак, навіть з нормальною вагою людина може хворіти на цукровий діабет, і в середньому 8% населення без проблем із зайвою вагою в тій чи іншій мірі страждають цією недугою.

При надмірній вазі, якщо знизити масу тіла навіть на 10% людина значно знижує ризик виникнення цукрового діабету 2 типу. Іноді при схудненні хворого на діабет – порушення обміну глюкози або значно зменшуються, або повністю зникають.

Фактори ризику цукрового діабету

Як уже згадувалося, при генетичної схильності, при наявності діабету у найближчих родичів, ризик виникнення цукрового діабету дуже високий.

При значній травмі, ударі, пошкодженні підшлункової залози також можливий розвиток діабету.

Зайва вага, ожиріння, малорухливий спосіб життя, нестача м’язової і велика кількість жирової маси тіла.

Захворювання підшлункової залози, що супроводжуються ураженням бета-клітин.

Хронічний стрес, нервові зриви, обтяжуючі чинники, що сприяють прогресуванню захворювання і є пусковим механізмом початку хвороби при спадкової схильності і надмірною масою тіла.

Вірусні інфекції, такі як вітряна віспа, краснуха, гепатит, свинка – є провокуючими факторами для людей з генетичною схильністю.

Вік також відіграє ключову роль у розвитку діабету, чим старша людина, тим більше зношений організм, є безліч хронічних захворювань – все це підвищує ризик розвитку діабету. Висока ймовірність виникнення захворювання у людей після 45 років, і ще вище вона після 65 років.

Гіпертонія, високий артеріальний тиск, підвищений рівень жирів (тригліцеридів) у крові, вживання великої кількості жирної їжі.

Існує міф про те, що чим більше людина вживає білого цукру, тим у нього вище ризик виникнення діабету. Це не зовсім так, ласуни не відрізняються підвищеним ризиком придбання цього захворювання лише тільки тому, що їдять багато солодкого. Просто у них підвищується ймовірність придбання зайвої ваги, що в свою чергу провокує діабет, а не навпаки.

Найчастіше при виникненні цукрового діабету причинами виявляються відразу кілька, це може бути і спадковість, і вік, і зайву вагу.

Leave a reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *