Поліомієліт (поліо) — це дуже заразне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Параліч може наступати на все життя, і жертви поліо отримують каліцтва, через це захворювання  5-10% паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів. Вірус зазвичай інфікує дітей, які не вакциновані або не отримали всіх доз вакцини. У деяких випадках він може вражати підлітків і дорослих, які не отримували щеплень.

ЯК РОЗПОВСЮДЖУЄТЬСЯ ВІРУС?

Вірус поліо є дуже заразним. Він може передаватися від дитини до дитини та інфікувати їх без жодних симптомів, поки не призведе до хвороби та паралічу однієї дитини, яка не має щеплення. Параліч трапляється в 1 з 200 дітей, інфікованих цим вірусом. Вірус може жити в зараженій слині або калі інфікованої особи протягом багатьох тижнів. Поліо передається під час контакту з калом або слиною інфікованої людини: як правило, через брудні руки до рота, а після цього розмножується у кишечнику. Побутові предмети та іграшки, які контактували з калом або слиною, можуть переносити вірус до рук та рота дитини.Вірус може заражати воду та їжу, якщо люди не миють руки.

ЯКИМИ Є СИМПТОМИ ІНФЕКЦІЇ, СПРИЧИНЕНОЇ ВІРУСОМ ПОЛІО?

Якщо у дитини раптово з’являються ознаки слабість м’язів кінцівок або біль у ногах чи руках, негайно повідомте медичного працівника. Це можуть бути потенційні ознаки поліомієліту. Не наражайте на ризик захворювання поліомієлітом ваших дітей — зробіть їм щеплення.

ЧИ МОЖНА ЗАПОБІГТИ ІНФІКУВАННЮ ПОЛІО?

Ліків від цієї хвороби не існує. Але йому можна ефективно запобігти за допомогою щеплення.

Починаючи з 1988 р., кількість випадків інфікування в світі зменшилася на 99%. Так, 2014 р. було повідомлено лише про 236 випадків інфікування в усьому світі, а ще 1988 р. було приблизно 350 тисяч таких випадків. Раніше в Україні поліо був доволі розповсюдженим, і багато людей отримували інвалідність або навіть вмирали через нього. Завдяки вакцинації кількість випадків поліо вдалося зменшити.

ЯКІ ВАКЦИНИ ВІД ПОЛІО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ТА ЯК ВОНИ ВВОДЯТЬСЯ?

Є два типи безпечних та ефективних вакцин:

1. Оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) — дві краплі в рот. Вона використовується для зупинення спалахів та досягнення високого рівня захисту дітей у ситуації, коли є циркуляція вірусу, а також для проведення рутинної імунізації.

2. Інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), що вводиться шляхом ін’єкції. Вона використовується для рутинної імунізації.

ЧИ БЕЗПЕЧНО ВАКЦИНУВАТИ ВІД ПОЛІО ХВОРИХ ДІТЕЙ?

Дуже важливо забезпечити вакцинацію дітей з хронічними захворюваннями, оскільки вони більш вразливі до інфекцій. Справжні протипоказання до щеплення ОПВ — це надзвичайно рідкісне явище. Їх може визначити ваш лікар. Протипоказання на строк більший за два тижні може визначити тільки імунологічна комісія.

ЧОМУ ПОЛІОМІЄЛІТ ТАКИЙ НЕБЕЗПЕЧНИЙ?

Поліомієліт — високозаразне вірусне захворювання, що може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Вражаючи нервову систему людини, поліовірус може призвести до незворотних рухових розладів та навіть смерті людини протягом кількох годин. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити — через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби. Ліків проти захворювання не існує, і єдиним захистом є вакцинація.

ХТО СХИЛЬНИЙ ДО ХВОРОБИ?

В Україні, де достатнім захистом від поліомієліту за допомогою щеплень забезпечено менше 40% дітей, захворіти на нього можуть усі невакциновані — і дорослі, й діти. Найчастіше поліомієліт вражає дітей до 5 років.

ЯК МОЖНА ЗАРАЗИТИСЯ?

Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки і зрідка через брудну воду. Вони розмножуються у епітеліальних клітинах горла й кишечника і може вражати нервову систему. Інфікована людина може виділяти вірус навіть за 7—10 днів до початку захворювання і залишається заразною впродовж 3—6 тижнів після інфікування. Зовні більшість носіїв вірусу неможливо виявити вчасно — через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби. Через це вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, бо присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції лишаються непоміченими.

СИМПТОМИ

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

Жодних симптомів — без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. В такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції лишається непоміченою.

Грипоподібні симптоми — лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.

Рухові розлади — сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється. Дуже рідко симптомом ураження поліовірусом центральної нервової системи також буває менінгіт.

Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації.  Поліовакцина, застосована кілька разів, може захистити дитину на все життя.