Щороку у світі близько 600 тисяч життів забирає пасивне куріння, а від прямого впливу тютюну за рік помирає 5 мільйонів осіб. Такою є статистика ООН.

В Україні щоденно курить 7,2 мільйона дорослих.

Астма, ішемічна хвороба серця і навіть рак легенів – лише кілька наслідків, які можуть загрожувати їм через цю шкідливу звичку. Для в середньому 85 тисяч громадян щороку все завершується смертельно.

 Тютюнопаління – найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка, під час якої нікотин впливає на стан нервових центрів, які формують відчуття задоволення у людини. Тривале паління призводить до нікотинізму — хронічного отруєння, яке характеризується зниженням працездатності, ураженням дихальної та серцево-судинної систем. Дуже сумно, але згідно статистики в нашій країні куріння серед підлітків досягло вселенського розмаху: у віці 15-17 років палить кожна четверта дівчинка і кожен другий хлопчик.

Тютюнокуріння не дає молодому організму повноцінно розвиватися, а нікотин та інші отруйні речовини тютюнового диму згубно впливають на роботу мозку підлітка, порушуючи кровообіг, що призводить до швидкої втомлюваності й зниження навчальної успішності.

Нікотин впливає на стан вегетативної нервової системи, а саме посилює секрецію та моторику травного каналу, тому поступово виникає залежність роботи шлунка та кишечнику від зовнішнього надходження нікотину.

Крім нікотину, під час паління на організм негативно впливають й інші речовини:

  • чадний газ, який утворює з гемоглобіном стійку сполуку карбоксигемоглобін, після чого зменшується здатність крові переносити кисень;
  • недоокислені ароматичні та вуглеводні сполуки, зокрема бензпірен, який є сильним канцерогеном (від cancer — рак, genes — породжуючий);
  • смоли;
  • важкі метали та радіоактивні речовини, які потрапляють у рослину із грунту, а потім під час згоряння з димом надходять у дихальні шляхи і всмоктуються у кров.

При згорянні 20 г тютюну виділяється 1,2 мг ціанідів, 1,2 мг сірководню, 640 мг аміаку, 920 мг чадного газу, майже 1 г дьогтю, що складається з різних смол. Жоден фільтр не затримує навіть половину цих токсичних речовин, і вони потрапляють на величезну внутрішню поверхню, де пошкоджують клітини альвеол та капілярів, а потім надходять у кров. Дим, що вдихується, має температуру +50-60°С, що нагріває слизову оболонку, але одночасно і сушить її, зменшуючи захисну функцію слизу, викликаючи додаткову його секрецію, а більша кількість слизу затримує виведення назовні пилу та мікроорганізмів, які потрапили в організм.

Речовини, що потрапляють із слиною з ротової порожнини, викликають подразнення рецепторів, спричиняють до появи запалення, виразкової хвороби, пухлин, жовчнокам’яної хвороби.

Паління призводить до руйнування головного структурного елементу шкіри – колагену. З’являються зморшки, обличчя набуває вигляду вижатого лимону, голос стає низьким та хриплим.
Слід пам’ятати, паління скорочує на кілька років тривалість людського життя.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких.