Загалом від 28 грудня 2018 року до 30 травня 2019 року на кір в Україні захворіли 52 034 людини — 24 534 дорослих і 27 500 дітей. Від ускладнень кору померли 17 людей. Загалом від початку спалаху, з літа 2017 року, на кір захворіли більше 100 тис. людей, 38 з яких померли.

Від 24 до 30 травня найбільше нових випадків кору зареєстровано у Харківській області (184 хворих: 120 дорослих і 64 дитини), м. Київ (128: 76 дорослих і 52 дитини), Київській (128: 74 дорослих і 54 дитини), Хмельницькій (93 хворих: 40 дорослих і 53 дитини), та Тернопільській областях (82: 25 дорослих і 57 дітей).

У МОЗ наголошують: щеплення – єдиний надійний захист від кору, особливо якщо у регіоні зафіксовано спалах захворюваності. Безоплатно вакцинуватись можуть дорослі будь-якого віку, а також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний.

У Міністерстві також наголошують, що усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 23 травня в Україні було 824 521 доза.

Зазначимо, що у звіті Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) для Європейського регіону підрахували, що кількість хворих на кір в Україні вища, ніж в усіх країн Європи разом узятих. У звіті організації йдеться, що у 2018 році в Україні на кір хворіли понад 53 тисячі осіб, тоді як у решті країн Європи загалом 34 тисячі. 

МОЗ України нагадує про критичну необхідність формувати колективний імунітет на рівні не менше 95%, аби захищати тих, хто не може отримати щеплення через супутні стани.

Кір – надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень – пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг

Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6—21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота. На 4—5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Кір має серйозні ускладнення

Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Усі діти та дорослі, які не робили щеплення, під загрозою

На сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Невакциновані медичні працівники найбільше наражаються на ризик захворіти.

Ліків від кору не існує

Специфічного лікування від кору немає. Проте захворюванню можна запобігти.