Здоров’я  до  того  переважує  всі  останні  блага  життя,  що  насправді  здоровий жебрак щасливіший від хворого короля. (А. Шопенгауер)

Артеріальна гіпертензія сьогодні настільки розповсюджене захворювання, що кардіологи починають бити на сполох. З кожним роком збільшується кількість хворих, крім того, гіпертонія поступово «молодшає». Виявлення артеріальної гіпертензії у підлітків це вже як звичайна хвороба, що ще 10-20 років тому було нонсенсом. З чим це може бути пов’язано? Спадковість, навколишнє середовище, спосіб життя, харчування – всі ці фактори впливають негативно на рівень артеріального тиску, підвищуючи його.

Якщо спадковість та навколишнє середовище кожна окрема людина не в змозі змінити, то спосіб життя та харчування – може. Та і вплив перших двох факторів, при умові дотримання принципів профілактики артеріальної гіпертензії (АГ), також можна зменшити, знизити ступінь їх впливу на організм.

      Таким чином, знаючи та виконуючи принципи профілактики АГ, можна попередити розвиток хвороби, зменшити важкість її перебігу, виключити ризик виникнення ускладнень

 Профілактика АГ буває первинною та вторинною.

 Під первинною розуміють попередження виникнення хвороби.

     Так як одна з основних причин виникнення АГ є стреси, то їх попередження – ще один пункт в профілактиці гіпертонічної хвороби. Якщо Вам самому навчитися справлятися зі стресом дуже важко, тоді має сенс звернутися за допомогою до психолога, досвідченого спеціаліста.

  Разом зі способом життя особлива увага в профілактиці АГ приділяється харчуванню. Більше треба їсти натуральних продуктів, без консервантів. В меню потрібно включити достатню кількість фруктів, овочів, ненасичених жирів (рослинна олія, морська риба).

   Вторинна профілактика проводиться у пацієнтів, у яких АГ установлена як діагноз. Її мета – попередження виникнення ускладнень. При цьому даний вид профілактики містить в собі два компоненти: немедикаментозне лікування АГ та антигіпертензивна терапія.

Слід пам’ятати, що профілактовуючи гіпертонічну хворобу, ви вберігаєте себе від таких ускладнень, як  – інфаркт міокарда та інсульт головного мозку