У Міністерстві охорони здоров’я повідомляють, що впродовж десяти тижнів 2018 року на кір захворіли 7069 людей – 2434 дорослих і 4635 дітей. Проте, з минулого тижня кількість нових випадків захворювання на кір в Україні зменшилась на 10%. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 10-й тиждень 2018 року на кір захворіли 617 людей: 216 дорослих і 401 дитина.

   Кір – небезпечне вірусне захворювання, яке є однією з найпоширеніших причин дитячої смертності у світі. Переважно на кір хворіють саме діти, які не мають щеплень. Однак дорослі та підлітки, яких не вакцинували в дитинстві, також можуть захворіти.

Як передається кір

   Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті з хворим. Хвора людина являється джерелом інфекції для інших від моменту появи у неї перших симптомів хвороби до п’ятого  дня від початку висипу. Через предмети побуту кір не передається.

Симптоми кору

   Першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 9-17 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів.

   На цій початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а за день до появи висипки можуть з’явититсь дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік.

   На 5-й день (іноді – на 4-й або 6-й) хвороби  з’являється висип, як правило, спочатку на обличчі та верхній частині шиї.   Протягом 3 днів висип поширюється по всьому тілу, з’являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає, залишаючі по собі пігментовані плями, які утримуються протягом 3-х тижнів.

Ускладнення від кору

   Насправді – не все так просто. Якби кір минав без жодних наслідків всього за тиждень, він би не спричиняв смерть дітей по всьому світу. Цей вірус небезпечний тим, що ускладнення після хвороби можуть бути ще небезпечнішими за перебіг цієї недуги.

   Кір послаблює імунітет і знижує здатність організму боротися з іншими хворобами, тому організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції.

   Ускладнення можуть спричинити захворювання дихальних шляхів: пневмонію, бронхіт, у дітей часто виникає запалення середнього вуха.

   Кір впливає і на нервову систему, та в деяких випадках може призвести до енцефаліту (запалення головного мозку).

Лікування кору

   Специфічного лікування від кору не існує. Застосовують симптоматичну терапію – рясне пиття, жарознижуючі засоби при лихоманці, судиннозвужуючі краплі при закладеності носу тощо.

Профілактика кору

   Найбільш дієвим способом профілактики кору є вакцинація, яка і забезпечує захист від хвороби. Щеплення роблять дитині в 12 місяців та 6 років. Додамо, що в Україні використовують комбіновану вакцину для профілактики одразу від трьох хвороб – кору, епідемічного паротиту та краснухи.

   Після щеплення у дітей виробляється імунітет до хвороби вже через місяць після вакцинації. Стійкість до кору зберігається протягом 25 років і тільки в поодиноких випадках може зникнути з часом.  

 

   Порада для дорослих: якщо ви не були вакциновані проти кору і знаєте, чи хворіли на цю недугу, вам також рекомендується зробити щеплення.