Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій      ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за даними спільного бюлетеню Всесвітньої організації охорони здоров’я та Європейського Центру по контролю за хворобами за 2-й тиждень 2020 року в Польщі, Угорщині та Румунії зафіксовано інтенсивність грипу, що не перевищує базовий рівень. В Польщі, Словаччині та Росії зареєстровано низьку епідемічну активність грипу.

З початку епідсезону по Україні перехворіло 6,2 % населення країни, з них госпіталізовано 67113 осіб (78,7% діти до 17 років). Методом ПЛР обстежено 247 осіб із ТГРІ, отримано 43 позитивних результатів на грип, визначено 31 вірус грипу типів А(Н1)pdm09- 28, 8 вірусів грипу типу А (Н3), А не субтипованих – 4 та 3 – грипу В.

В Україні на 3-му тижні на грип та ГРВІ захворіло 142 659 осіб, із них 60,3% діти віком до 17 років. Інтенсивний показник захворюваності становить – 373,1 на 100 тисяч населення, що на 21,7% менше епідемічного порогу по Україні.

В усіх регіонах України активність грипу та ГРВІ знаходилась на неепідемічних рівнях.

Госпіталізовано 3,7% від загальної кількості захворілих. Найбільше госпіталізованих серед дітей віком від 0-4 років, найменше – серед осіб віком 65 років і старше.

На звітному тижні зареєстровано три летальних випадки, що підтверджено методом ПЛР; у двох випадках визначені фрагменти РНК вірусів грипу А (Н1) pdm09 та ще в одному – А не субтипований.

З початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано 231 177 осіб, в тому числі 107 387 осіб із груп медичного та епідемічного ризиків.

З початку епідсезону в Черкаській області перехворіло 87432 особи, з них госпіталізовано 4181 особа.

За період з 10 до 16 січня в області захворіло 4855 осіб, із них – 2915 дітей віком до 17 років. Із початку епідсезону від грипу провакциновалися 6773 людини, зокрема, 1582 особи з груп медичного та 2708 осіб епідемічного ризиків.

Протягом останнього тижня працівники вірусологічної лабораторії Черкаського ОЛЦ МОЗ України оглянули два зразки від хворих з підозрою на грип, один має позитивний результат (пацієнт хворий на грип типу А (Н1). За звітній тиждень на Черкащині не зареєстровано лабораторно підтверджених летальних випадків унаслідок сезонних вірусних захворювань.

В області за 4-й тиждень 2020 року (з 17.01.20 по 23.01.2020 року) захворіло 6398 осіб, що склало 0,5% від загальної кількості населення. Показник загальної захворюваності на 100 тис. населення склав 531,96, що на 3,4 % нижче епідемічного порогу по області.

З числа захворілих – 4006 дітей віком до 17 років (62,6%). Серед захворілих дітей найбільше у віковій категорії 5-14 років (53,09%).

Порівняно з минулим тижнем рівень захворюваності серед дітей до 17 років та серед дорослих збільшився на 34,7% та на 23,3% відповідно.

Перевищення епідпорогу не зареєстровано на жодній адміністративній території.

Госпіталізовано 481 особа (7,5% від числа захворілих). Найбільше госпіталізованих серед дітей віком 5-14 років, найменше – серед осіб 15-17 років та старше 65 років.

Показники захворюваності на 100 тисяч населення за звітний тиждень були вище обласного у Смілянському – 670,74, Кам’янському -814,45, Уманському – 553,55, К-Шевченківському – 510,39, Шполянському -571,70 районах, м. Черкаси – 811,16.

Впродовж тижня з лікувально-профілактичних закладів області до вірусологічної лабораторії ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України» надійшло п’ять матеріалів від хворих з підозрою на грип, три результати позитивні, виділено грип типу А (Н1).

За звітний тиждень проти грипу щеплено 73 особи, з них 12 осіб медичного ризику та 23 особи епідемічного ризику.

З початку епідсезону проти грипу вакциновано 6878 осіб, в тому числі 1598 осіб з груп медичного та 2756 осіб епідемічного ризиків.

За даними Департаменту Управління освіти і науки обласної державної адміністрації, станом на 23.01.2020 р. призупинено освітній процес у 4 закладах загальної середньої освіти Черкаської області та 16-ти окремих класах м. Черкаси.

СИМПТОМИ ГРИПУ

  • Дискомфорт в очах: сльозотеча, почервоніння та світлобоязнь – поширені симптоми грипу. Відчуття піску в очах характерне для аденовірусної інфекції.
  • Задишка, відчуття нестача повітря: під час грипу такий симптом вказує на дихальну недостатність. Негайно зверніться до лікаря, будь-які проблеми з диханням;

Як відрізнити грип від застуди?

ЗАСТУДА:

При застуді хвороба починається поступово, а температура тіла рідко піднімається вище 37 – 37,5 градусів. Для застуди характерні такі симптоми як нежить, яка розпочинається з початком хвороби та біль в горлі.

ГРИП:

Для грипу характерний стрімкий початок захворювання. Температура здіймається вище 38-39 градусів. Для початку грипу не типові такі симптоми як нежить чи біль в горлі. Біль у горлі може з’явитись лише на 3-4 день від початку хвороби. А нежить – на 2-3 день.

Як грип передається і скільки часу людина заразна?

Як правило, найбільший ризик заразитися грипом від хворого – з дня прояву перших симптомів до 3-7 днів після.

При ГРВІ людину вважають заразною за кілька днів до появи перших проявів та поки не пройдуть усі симптоми. У більшості випадків це близько 2 тижнів.

Лікування грипу та ГРІ:

Якщо ви виявили будь-які з симптомів грипу, у більшості випадків не варто виходити з дому та потрібно уникати безпосереднього контакту з іншими людьми, крім випадків, коли необхідно отримати професійну меддопомогу.

Ось що важливо пам’ятати:

Застуду з легкими симптомами лікують лише постільним режимом та активним питтям упродовж 3-5 днів;

При важкому протіканні грипу лікар може призначити противірусні препарати озельтамівір (проконсультуйтесь з лікарем).

Не забувайте пити достатньо рідини;

  • Препарати від кашлю та болю у горлі не мають доказової ефективності; Вони можуть лише ненадовго полегшити самопочуття.
  • Температуру дорослим “збивають” після відмітки 38,5°С;

Використовуйте парацетамол чи ібупрофен, але не перевищуйте дозу препаратів і кратність прийому не частіше 3 разів на добу. Памятайте, що симптоматичні препарати (гарячий чай) містить в своєму складі парацетамол (не перевищити добову дозу).

Якщо температура нижча, не “збивайте” її. Це означає, що організм почав боротися з інфекцією та збивання температури йому заважатиме.

  • Харчуйтеся корисно: Овочі та фрукти дуже потрібні організму під час недуги. Якщо немає апетиту, зверніть увагу на курячий бульйон. До того ж, гарячі рідини допомагають зігріти нижню частину носоглотки та сприяють очищенню слизової оболонки
  • Провітрюйте приміщення:

Протягів боятися не варто. Не перетворюйте дім на бункер з наглухо зачиненими вікнами. Регулярне провітрювання і вологе прибирання допоможуть легше перенести грип та застуду.

  • Антибіотики не лікують вірусні інфекції;

Їх виписують лише при бактеріальних ускладненнях таких як пневмонія , бронхіт , отит і т.д., і лише після аналізу крові та обстеження лікаря.

  • Негайно телефонуйте 103, якщо помітили задишку, висипи на шкірі, кровохаркання, синюшний відтінок шкіри, блювання та діарею, біль в грудях, зниження тиску, сповільнений пульс, аритмію, порушення свідомості чи судоми.

СКІЛЬКИ ДНІВ ТРЕБА, ЩОБ ПЕРЕБУТИ ГРИП?

Якщо людина захворіла на грип, вона повинна лишатися вдома ще як мінімум добу після того, як спаде висока температура. Це правило діє в усіх випадках, крім тих, коли потрібна невідкладна медична допомога або речі першої необхідності. Якщо все-таки потрібно вийти з дому, наприклад, щоб звернутися до лікаря, вдягайте маску. Часто мийте руки, щоб попередити розмноження та поширення мікробів, серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Чи можна заразитися грипом через щеплення від грипу?

Ні. Для щеплення від грипу використовують вакцини, що містять інактивований штам вірусу грипу, який ніяк не може передавати інфекцію.

Саме вакцинація є найефективнішим способом профілактики грипу.

Інколи люди відчувають легкий біль в місці ін’єкції, підвищується температура тіла або з’являється слабкість чи біль у м’язах.

Ці симптоми протікають у легкій формі та зникають через декілька днів. Інші побічні реакції на щеплення від грипу спостерігаються дуже рідко.

Як правило, імунітет набувається впродовж тижня-двох після вакцинації.

Інколи люди можуть захворіти через короткий період після отримання щеплення від грипу.

Але це не пов’язано з вакцинацією, людина заразилася іншим штамом вірусу грипу або ще не виробився імунітет.

ЯК ЗАХИСТИТИСЬ

ПАМ’ЯТАЙТЕ: щорічна вакцинація від грипу — найдієвіший засіб для профілактики грипу.

Вакцина зміцнює імунітет і змушує працювати активніше та більш продуктивно.

За словами медиків у разі вчасної імунізації ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень:

– зменшується на 60%;

– кількість смертельних випадків зменшується на 80%;

– частота госпіталізацій зменшується приблизно вполовину.

Директор КНП «Черкаська міська інфекційнам лікарня», головний позаштатний інфекціоніст УОЗ ЧОДА Волгіна С.І.